Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

η μαχη του Υμηττου

εβλεπα την Κυριακη στον αγωνα της Πεντελης τη θλιβερη κατασταση του αλλοτε καταπρασινου βουνου και οργιζομουνα μια ακομα φορα για τη σταθερη υποβαθμιση του περιβαλλοντος γυρω μας. ο Υμηττός, διπλα στον οποίο εχω την τυχη να ζω , δεν ειχε ακομα αυτή την τυχη αλλα σιγουρα πολλοι τον βλεπουν σαν φιλετο. Δεν ελειψαν εξάλλου και εκει οι φωτιες. Μαλλον αυτό το βουνο το καινε σιγα- σιγα, κομμάτι- κομματι και όχι μια και εξω όπως την Παρνηθα και την Πεντελη. Διαφορετικη τεχνική προφανως. Παντως ακομα παραμενει μία ομορφη διαφυγη ακριβως διπλα στην πόλη. Για ποσο ακομα; Σαββατο πρωί ανεβηκα στον Υμηττό με το ποδηλατο. Φθανοντας στο φυλακιο από Καισαριανη ειδα δυο νεα παιδια με τη χαρακτηριστικη στολη των εθελοντων δασοπυροσβεστων γεγονος που μου φανηκε περιεργο καθως δεν τους ειχα συνδυασει με τετοιο καιρο που το πηγαινε μαλλον για χιονι. Απο ότι αποδειχτηκε μοιραζαν κατι φυλλαδια το περιεχομενο των οποίων βρίσκεται και εδώ:
http://www.dasoprostasia.gr/node/36
να πω την αληθεια δεν ξερω τι μπορει να σημαινουν νομικα τα νεα σχεδια του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλα δεν νομιζω ότι χρειαζονται και πολλες τεχνικες αναλυσεις για αυτό. Όχι αμα ξερεις τον τρόπο σκεψης τους Η εμπειρια δειχνει ότι όταν αρχιζουν οι δικαιολογίες για «ταξη στο χαος» και «κοινωφελεις σκοπους» αυτο πάντα σημαινει λιγοτερο πρασινο και περισσοτερο τσιμεντο.
Ελπιζω μονο ότι οι αντιδρασεις των ανθρωπων στην κυψελη με την κοπη των δεντρων δειχνει ότι ολο και πιο πολλοι είναι ετοιμοι να μην αφησουν τετοιες πρακτικες αναπαντητες. ελπιζω ότι δεν αργει η ωρα που η αντιδραση θα επεκταθει και στα βουνα ειτε προκειται για την υποβαθμιση του δασους και τους αποχαρακτηρισμους, ειτε για την ανεξελεγκτη διανοιξη δρομων ειτε για τη συνεχη δημιουργια νεων χιονοδρομικων κεντρων. φαντασιωνομαι καμια φορα ένα νέο, οικολογικο αυτή τη φορα, ανταρτικο στα δυσμοιρα ελληνικα βουνα. Αντε να παμε για καμια προπονηση να ειμαστε ετοιμοι όταν ερθει η ωρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου